ROSŤA ŠVEC OBHÁJÍL, a zase se stejnú slivovicú – svajbovú, ročník 1990!

VČELARY – Výklenek v nové obývací stěně Rosti Švece bude i další rok zdobit plaketa vítěze koštu slivovice Včelarská baňka. Bílovický trnkový král obhájil, a se stejnou slivovicí! Jak loni přiznal, tu vypálil jeho tchán a Švecovi ji dostali do svatebního vínku. „Ve vítězství jsem nedoufal, ale velmi mne potěšilo,“ řekl Švec skromně po dekorování. „Plaketa bude tam, kde byla. Manželka ju bude pucovat, já se bude jenom chválit.“
Cestů za obhajobou neponechal Švec nic náhodě. Nejen že znovu nasadil pozlacený vzorek, ale přidal k němu slivovici loňskou a předloňskou. Pozadu nezůstala ani jeho žena a přispěla kolaudačním ročníkem 1999.
Celkem se na čtvrtém ročníku sešlo 99 vzorků, z toho bylo 14 ovocných. Projevila se velká úroda hrušek a jablek. S nejstarší slivovicí soutěžil Milan Hruboš z Kněžpole, ročník 1987, druhou, téměř revoluční, dodal Josef Mikulka z Jarošova. Vzorky se tradičně sešly z celého regionu – Kostelany n. Mor., St. Město, Dolní Němčí, Velký Ořechov, Kněžpole, Topolná, Březolupy a domácí.
Na čerstvě vypálené pálenky se degustátoři těšili. Rok 2004 byl výborný, cukru nebylo zapotřebí. Přesto s ním někteří nešetřili. Mezi téměř stovkou hodnocených se opět našlo pár „černých ovcí“. Tu nejtmavší obdržel Radim Hugo Luběna se vzorkem č. 60. Smrťák obdržel čtyři body, přesto se po šampionech stal objektem největšího zájmu. Sám autor nechápavě kroutil hlavou, kde se stala chyba. Brambor a černou pásku přijal.
„Letos sa horní polepšili, na Velikonoce sa zdálo, že nás chcú otrávit,“ prohlásil strýc Müller ještě před páteční degustací. Na ní se sešlo do sedmi komisí osmadvacet odborníků, kteří rozhodovali o osudu pálenek. Pro kalibraci byl použit tzn. nultý vzorek, který zopakoval loňský nečekaný úspěch.
Mezi vesměs stejnými tvářemi degustátorů nechyběl ani houslista cimbálové muziky Včelaran Pavel Šuranský, který byl podruhý za sebou vyhodnocen nejlepším degustátorem. Jako jediný chuťově poznal a stejně bodově ohodnotil náhodně nabídnutý nultý vzorek shodným počtem bodů. Je to čest, sedět s takovým odborníkem v komisi.
V degustační komisi zasedl i primáš Včelaranu Jaroslav Hubáček. „Polovina vzorků byla průměrných, polovina výborných,“ hodnotil vesměs kladně Hubáček. Těsně po degustaci přiznal, že na ni přišel z bílovické pálenice, kde se narodil šampion příštího ročníku. Tradičně rušivý element, tetka Anička, letos vzdušný prostor degustace nenarušila, neboť nebyl důvod. Strýc zůstal doma, protože se mu prý nechtělo.
Páteční večer se přehoupl v sobotu 8. ledna a po setmění sál kulturního domu ve Včelarech opět ožil. Dění se z malého sálu přeneslo do velkého, degustační komise se rozrostla o veřejnost. K poslechu, zpěvu a tanci vyhrával Včelaran. Zasedla babská komise. Srocení lidu využila místní asociace plečkařů a v poněkud cimrmanovském duchu představila unikátní objev. Při výkopových pracích blíže neurčeného domu na Čupech bylo totiž objeveno nejstarší kolo na světě – tzv. praplečka. Na koštu byla dokonce představena budoucí podoba pomníku praplečky, který v brzké době ozdobí včelarský sportovní areál. Aby mohl vyrůst, začala veřejná sbírka. Stav konta po štěpánském kolečku činil 2761 Kč a 5 Sk. Na sobotním večeru se zvedla neuvěřitelná vlna solidarity a v době naší uzávěrky skleněné akvarium pod maketou praplečky ukrývalo 6933 Kč, 105 Sk, neplatnou dvacetikorunu a jednu náplast na kuří oko. Na koštu v premiéře zazněla i Plečkařská hymna, dílo textaře Zdeňka Ňuksy na hudbu jednoho uznávaného folkloristy.
Následovalo vyhlášení výsledků čtvrtého ročníku Včelarské baňky, hromadné koštování a veselice se Včelaranem.
O největší překvapení se postaral Rosťa Švec svojí obhajobou. Musel totiž sám sobě předávat plaketu, což pro její velikost nebyl vůbec lehký manévr. První tanec pro vítěze se všemi členkami babské komise ho tak vyčerpal, že musel doplnit kalorie několika pivisky. Cenu babské komise – nefalšovanou čarodějnici, na kterou se prý vítěz musí dívat z manželského lože, si odnesl (i s polibky všech „degustátorek“) domácí borec Laďa Kročil. U chlapů tento vzorek skončil devátý.
Mezi ovocnými pálenkami zvítězil s meruňkou Stanislav Polách z Březolup. V zastoupení šerpu přebral člen odborné komise Petr Vaněk.
A to bylo všechno. První košt pálenek v tomto roce zná své vítěze a nic nebrání tomu, aby se i na jiných místech v regionu sešly degustační komise a rozhodly o dalších šampionech. Žijeme přece na Moravě, kde nejlepším lékem na všechny nemoci byla, je a bude slivovice!

ŠUŠKÁ SA PO VČELAROCH:
Jak se nám jaksi donéslo, pokud vyhraje Rosťa Švec Včelarskou baňku i příští rok, jsou její pořadatelé rozhodnuti posunout hranice Včelarského království až ke Švecovu domu a slavnostně mu udělit včelarské občanství. „Vážně o tom uvažujeme,“ potvrdil Křemeček, ale o dalších podrobnostech se ještě odmítl bavit. „Počkejme rok, a uvidí sa!“ Potom by Včelarské baňce, první kulturní události v roce, vévodili jenom domácí šampioni!

Autor: Pavel A. Paška