Pokud Švec vyhraje potřetí Včelarskou baňku, vyvolá válku mezi Včelary a Bílovicemi

Loňský rok byl pro milovníky slivovice katastrofální! Pořadatelé koštů proto počítají s tím, že mezi soutěžními vzorky se objeví převážně destiláty z jiného ovoce a archivní vzorky „Letošní ročník bude sondážní,“ uvažuje Ivan Křemeček, jeden z organizátorů tradičního koštu slivovice Včelarská baňka, jehož pátý ročník se uskuteční o tomto víkendu. „Po loňské neúrodě sáhne více lidí pro vzorek do archivu, pokud jim vůbec nějaké zásoby zůstaly. Alespoň ochutnáme, jaké dobroty si doma syslili.“
V opačném případě hrozí újma na zdraví degustátorů. Někteří kutilové a šetřílkové se totiž snaží vypálit doslova všechno! „Před Vánocemi se mi v kuchyni ucpal odpad,“ vzpomíná na nemilou událost Křemeček. „Při hledání pomoci jsem našel dva darované vzorky, u kterých už po čichu bylo jasné, že nebudou poživatelné. Vylil jsem je do odpadu a jak mávnutím kouzelného proutku byl průchodný. Nechci ani domýšlet, co by to udělalo s mojíma trubkama,“ usmívá se nad dvěma prázdnými flaškami.
Takové faux pas naprosto nehrozí u vítěze posledních dvou ročníků Včelarské baňky Rosti Švece z Bílovic. Dvojnásobně pozlacenou svajbovou slivovicu, ročník 1990, kterou vypálil jeho tchán, nasadí i letos. Pokud s ní získá tzv. Včelarský hattrick, hrozí, že Včelary vyhlásí válku sousedním Bílovicím.
„Nejprve to zkusíme podobrém,“ prozradil prezident baňky Fanek Janků. „Nabídneme mu včelarské občanství, nemíníme pořád posílat titul do sousední obce. A když na to nepřistoupí, vytáhneme fašankové dělo a dobyjeme bohaté bílovické území!“ hrozí Janků prstem nad náčrtem katastrální mapy obce Bílovice. „Někteří stále těžce nesou, že jsem je nechal prohrát,“ reagoval na vyhrocenou situaci Švec.
Nové území si prezident po boku svojí družiny přišel prohlédnout předposlední den v roce na běžkách. Využili tak práva kdykoliv nečekaně návštívit vítězovo sídlo, zkontrolovat viditelné umístění plakety a ochutnat vítězný vzorek.
Připomeňme, že na loňském ročníku Včelarské baňky se sešlo 99 vzorků, z toho jen 14 ovocných. Nejstarší slivovice měla sedmnáct let. Své místo natrvalo získal kalibrační Nultý vzorek.
Jak to dopadne letos, jsou zvědaví nejenom samotní pořadatelé. Kdo má zájem vyzvat dvojnásobného vítěze na souboj, nechť přinese do konce pracovního týdne svůj vzorek v půllitrovém balení na jedno ze sběrných míst (Pohostinství U Kozelků, Fanek Janků, Včelary 305, Mikin Janků, Včelary 342, nebo Ivan Křemeček, Včelary 331).
V pátek večer zasedne chlapská degustační komise. V ní se objeví i další nominovaný na titul Včelarský hattrick, muzikant Pavel Šuranský, který byl v posledních dvou letech vyhlášen nejlepším degustátorem. Poslední slovo budou mít stejně ženské, naštěstí až na druhý den, v sobotu 7. ledna. To ve včelarském kulturáku budou veřejnosti odtajněny veškeré výsledky pátého ročníku Včelarské baňky. K tanci, koštování a poslechu tradičně zahraje cimbálová muzika Včelaran. Své příznivce nezklame ani profesionální sběrač cen a loňská černá ovce koštu Radim Hugo Luběna.
Pavel PAŠKA