LUCKA A MICHAL – čestní občané Včelar

Je to téměř rok, co byla v naší obci, v místech, zvaném Čupy při stavbě rodinného domu nalezena Praplečka. Naprosto ojedinělý a unikátní nález nejstaršího kola světa. Jejími kmotry se stali dva naši nejslavnější cyklocestovatelé Lucie Kovaříková a Michal Jon. Opět po roce se tito dva cestovatelé vrátili na „místo činu“. Svoji návštěvu zároveň spojili s besedou v kinosále bílovického zámku. Tady je za všechny přítomné uvítal pan starosta František Janků. Obrovské množství barevných fotografií s komentářem, projetí celého světa, všemi kontinenty a povídání o tom, co na své tříleté dobrodružné pouti zažili, bylo skutečně kvalitním a netradičním zážitkem. Debata s všetečnými otázkami nebrala konce. Kdo měl zájem, mohl si na místě koupit některou z jejich již čtyř vydaných knížek a obohatit ji zároveň jejich autorským věnováním.
Jako třešnička na dortu, byl poté promítnut dokumentární film „Praplečka, aneb Tam, kde se zrodila cyklistika“.
Po přednášce prezident Plečkařů Josef Křemeček ml. se svým náměstkem Martinem Bublou, udělil sympatickým cestovatelům zasloužilý titul čestného občanství Včelar.
„Vážíme se teho, že ste po tříletém marném šlapání na kolech světem našli cestu do Včelar, a pochopili, že právě tady je střed cyklistického vesmíru!“ pronesl a oběma předal vzácný glejt. Lucie Kovaříková a Michal Jon, dva pedagogové a cestovatelé z Prahy se tak stali vůbec prvními osobnostmi, kterým se této vzácné pocty dostalo.
IK